maandag 20 juli 2009

Internetgidsje SpermadonorEr zijn veel websites te vinden over kinderen krijgen, vruchtbaarheid, eenoudergezinnen, homo-ouders enz., maar ik wil me hier beperken tot KID en zaaddonorschap, en vooral de sites die ikzelf het afgelopen jaar ben tegengekomen.* KIDKIDS is een website van een lesbisch Limburgs stel, Geert en Anita, dat op dit gebied waarschijnlijk tot de pioniers behoorde. Sinds 2006 wordt de site niet meer bijgehouden, maar er staat nog steeds allerlei nuttige informatie op, zoals over zelfinseminatie.* Freya is een vereniging voor mensen met vruchtbaarheidsproblemen. De site heeft allerlei nuttige informatiepagina's, zoals over de nieuwe donorwet van 2004, wat komt er kijken bij KID, informatie voor potentiële spermadonors, en wanneer en hoe vertel je het je donorkind.NB: sommige informatie hier is wel gedateerd, bijv. op de spermadonor pagina. Zo bestaat de spermabank in Maastricht al jaren niet meer, en (wellicht vanwege het grotere donortekort?) gaat men in Utrecht tot 25 kinderen per donor, toch meer dan ik zou verstaan onder "Per donor worden slechts een zeer beperkt aantal zwangerschappen gerealiseerd".Overigens betoogt men: "De Nederlandse wet kent geen biologisch vaderschap. Dat betekent dat de man met wie de vrouw getrouwd is, volgens de wet de vader is. Bij samenwonenden kan de man het kind erkennen, waardoor hij juridisch de vader is.


Er zijn enkele uitzonderingen op deze regels, maar voor het spermadonorschap zijn deze niet van belang. De Nederlandse wet kijkt dus niet naar van wie de zaadcel afkomstig is, dus de spermadonor wordt wettelijk gezien niet de vader!


Er is dus geen kans op een claim tot betaling van onderhoud ten behoeve van het kind en deze is ook geen erfgenaam."


Gevallen als men soms uit Engeland of Zweden berichtte over spermadonors die door de rechter tot alimentatie worden gedwongen, zouden daarmee in Nederland niet mogelijk zijn. Maar dat dacht men in die landen waarschijnlijk voorheen ook?Op Intermediair stond onlangs een artikel met interviews met BAM-moeders.Enkele tv-uitzendingen die nog op internet staan:


* Rondom 10 - 6 mei 2004 - Bewust alleenstaande moeder


* Rondom 10 - 7 maart 2009 - Ik wil een kind!


Het gekoppelde discussieforum van 2004 is weg en dat van 2009 is verkeerd gelinkt, moet zijn: Ik wil een kind. Overigens was deze uitzending erg ongenuanceerd en niet persé een aanrader. Ook op zo'n forum zijn veel ongenuanceerde reacties te verwachten; lezen op eigen risico!Informatie van het UMC in Utrecht over hun spermabank waar ik ben geweest.


Dichterbij voor mij was behandelcentrum Stichting Geertgen in Gemert met zaaddonorbank, maar met OV wat omslachtiger te bereiken.Dan de fora waarop ik ook mijn oproepen heb geplaatst, en die ook allerlei informatieve pagina's bevatten:* BAM-MAM voor Bewust Alleenstaande Moeders


* KID Informatie voor Kunstmatige Inseminatie met Donorzaad


* Verlangen Naar Een Kind


* Het forum van Verlangen Naar Een KindFora die ik zelf nog niet heb uitgeprobeerd:


* Meer dan gewenst is een stichting voor lesbo's en homo's met een kinderwens; ze plaatsen ook oproepen.


* Stil verlangen is een forum meer voor 'lotgenoten' om ervaringen en informatie uit te wisselen; ik zag er geen oproepenrubriek.
Op Spermadonor-Startbewijs.com en Spermadonor-Startpagina.nl staan nog veel links bij elkaar.1 opmerking:

  1. NB: inmiddels ben ik nog een aantal andere websites en web logs tegengekomen, die staan gelinkt in de linkerkolom!

    BeantwoordenVerwijderen