zondag 19 juli 2009

Spermadonor is single met kinderwens

 
Ik behoor zeker ook tot deze groep. De zaadbanken hebben sinds het opheffen van het anonieme donorschap een tekort aan donoren, maar op internet lijkt dat niet het geval te zijn. De zaadbanken hebben dan ook de handicap dat ze vlees noch vis bieden (excuseer de uitdrukking): anoniem doneren kan niet meer, maar contact met het kind of diens ouders is er ook niet. Je weet of hoort minstens 16 jaar helemaal niets over het wenskind, en daarna kan er misschien een nieuwsgierige vreemde aan de deur komen die wil weten wie je bent.
 
====================================
 
Nederland - 11 mei 2007 - Iris Pronk
Spermadonor is single met kinderwens
Altruïstische gever verdwijnt
 

Het type man dat zich aanbiedt als spermadonor verandert. Nu anoniem doneren niet meer mag, zijn donoren niet louter altruïstische vaders, maar vooral ook singles met een voortplantingswens.

Dat signaleert Pim Janssens van de Nederlands Belgische Vereniging voor Kunstmatige Inseminatie. „Er zijn meer voortplantingsgerichte donoren gekomen: die vinden het leuk dat er veel kinderen van hen zijn."

Klinisch psycholoog Kor van Duinen van ziekenhuis Rijnstate in Arnhem wijst nog op een andere ontwikkeling: spermadonoren bieden zich steeds vaker aan via internet. „Er zijn mannen die op internet rondbazuinen dat ze dertig kinderen hebben. Ik ben daar niet zo blij mee." Met het oog op inteelt hanteren zaadbanken 20 tot 25 kinderen als maximum per donor. Donoren kunnen zich bij meer zaadbanken inschrijven en zo alsnog meer dan 25 kinderen krijgen. Die banken wisselen namelijk geen gegevens uit.

Tot 2004 konden mannen hun sperma anoniem doneren. Dat kan niet meer omdat kinderen het recht hebben om te weten wie hun biologische vader is. De donoren van voor 2004 – vaak zelf vader – noemden vooral altruïstische motieven, zoals: 'Ik gun anderen hetzelfde geluk'. Dat type bestaat nog steeds, zegt Sjoerd Repping, hoofd van het fertiliteitlaboratorium van het AMC in Amsterdam. Maar ook volgens hem groeit het aantal donoren met een 'voortplantingsmotief': „Misschien durven mannen tegenwoordig eerlijker te zeggen dat ze graag willen dat er een kind van hen rondloopt."

Gynaecoloog Marinus Crooij, directeur van Medisch Centrum Kinderwens in Leiderdorp, vult aan: „Ze zijn wat ouder dan in de anonieme tijd. Ik zie meer mannen die 35 of 40 jaar en single zijn en denken: ik wil toch wat nalaten."

De zaadbanken kampen met een tekort aan donoren sinds 2004. Waren er in 2003 nog 290 donoren (180 bekende, 110 anonieme), in 2005 waren er nog maar 185.

Op sites als www.bam-mam.nl , een website voor de bewust alleenstaande moeder, valt te lezen: 'Aangeboden: spermadonor (37). Relationele situatie: single. Beweegreden: kinderwens.' De bam-mam is aangewezen op een donor, die ze vindt in de eigen kennissenkring, op internet of via een van de circa tien zaadbanken in Nederland.

 

2 opmerkingen:

  1. Beste Wil, ik zie ineens een link naar mijn weblog terugkomen. Het is wel zo netjes om dit eerst te vragen toch?

    Groet Bammam (op weg naar het moederschap)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Vervelend, maar mijn uitgebreide reactie ben ik net kwijt geraakt (stomme computer!)... Geen tijd en zin om het nog eens te typen, dus dan maar even kort:
    Nee, het is niet gebruikelijk op internet om toestemming te vragen voor het plaatsen van een link (99% is juist blij als iemand naar hun website of blog linkt), maar als je het niet wilt, moet je het maar zeggen, dan haal ik de link weer weg.

    Groetjes van Wil

    BeantwoordenVerwijderen