zondag 19 juli 2009

Zaaddonor uit Limburg biedt zich aan

 
Beste wensouders,
 
Ik ben een 44-jarige man uit Limburg, en wil me langs deze weg aanbieden als ZI-zaaddonor. Ik reis met het openbaar vervoer, en ben beschikbaar voor een reistijd tot maximaal een uur van Sittard (pakweg tot Eindhoven of Venlo).
 
Wie ik wil helpen:
Lesbische stellen, hetero-stellen, alleenstaande vrouwen. Ik ben van mening dat het kind t.z.t. verteld moet worden dat het uit donorzaad stamt. Natuurlijk moet het enigszins klikken tussen mij en de wensouders, maar ik hoef geen intensief contact.
 
Bij alleenstaande vrouwen verwacht ik dat het een weloverwogen keus is en ze de opvoeding ook alleen aankan, of hulp uit de omgeving kan krijgen. Bij stellen ga ik uit van een stabiele relatie zonder grote conflicten. Ik wil erop kunnen vertrouwen dat de wensouders goed over hun keus hebben nagedacht.
 
Mijn voorwaarden:
Ik wens zeker geen vaderrol, hoewel ik incidentele bezoeken in overleg niet uitsluit. Contact op latere leeftijd indien het kind dat wenst is prima, maar ik zal me niet opdringen.
Af en toe een berichtje van de ouders en een foto van het kind zou ik wel op prijs stellen, en is voor mij in principe ook genoeg.
Een donorcontract opstellen lijkt me wel erg raadzaam.
 
Mijn profiel en kenmerken:
Ik ben blank, 1,80 m. lang, weeg 75 kilo, heb bruine haren en ogen, zie er niet slecht uit en schijn een iets bovengemiddeld IQ te hebben. Ik heb een normaal postuur en conditie, eet redelijk gezond en vegetarisch. Ik gebruik geen drugs of medicijnen en drink slechts incidenteel alcohol; ben wel tot op heden een regelmatige roker. Minpuntje is verder een bril sinds mijn twaalfde (waarschijnlijk niet erfelijk, mijn ouders kregen pas op latere leeftijd een leesbril); daar tegenover staat dat ik op mijn 44ste nog niet kalend ben en nauwelijks grijze haren heb. Ik word bijna altijd jonger geschat.
 
Ik ben zelf kinderloos, heb een vaste baan als ambtenaar, een positieve instelling en linkse idealen. Ik heb een duurzame, platonische relatie met een vrouw die beslist geen kinderen wil. Het risico op geslachtsziekten is dus nihiel. Mijn karakter is rustig, behulpzaam en trouw, maar wat verlegen.
 
Het idee kwam zo'n 4 jaar geleden bij me op toen ik 40 werd en er berichten in de media verschenen over tekort aan zaaddonoren. In de herfst van 2008 heb ik mij op een KID forum ingeschreven en een paar maanden later ben ik een paar keer naar het UMC in Utrecht gereisd voor de spermabank daar. Mijn zaad bleek op zich in orde, maar was helaas niet voldoende bestand tegen het invriezen, waardoor ik als donor werd afgewezen. Later heb ik een tijdje bij een andere kliniek gedoneerd, waar mijn zaad wel voldoende invriesbaar bleek (andere criteria en/of andere invriesmethode?). Mijn bloedgroep is 0-positief. Ik heb geen erfelijke ziektes in de familie.
 

21 opmerkingen:

 1. Wat leuk dat je dat wil doen, ik ben een nieuwsgierig over hoe dat allemaal in zijn werk gaat. Ik ben alleenstaande en 39 jaar.
  MVG.
  YP

  BeantwoordenVerwijderen
 2. hallo
  ik heb een vraag zitten er ook kosten aan verbonden?
  mvg e.m

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Gebruikelijk is reiskostenvergoeding, maar die vraag ik niet. Laatst stelde ik de ontvangsters voor om die maar over te maken naar Haiti, en dat vonden ze een goed idee!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. hoi,

  wij zijn een ongewenst kinderloos stel uit arnhem
  wij zijn eigenlijk op zoek naar een donor voor KID

  dat houdt in dat je smorgens met je zaadje naar het ziekenhuis gaat waar ze worden opgewerkt en vervolgens in de baarmoeder geplaatst

  wij hebben dit al geprobeerd met eigen zaad maar die kwaliteit is te slecht.

  heb je ook intresse als we t op die manier doen

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Je kunt me beter even mailen over zoiets.
  'sMorgens vroeg naar Arnhem is wel een opgave en zou in de meeste gevallen een verlofdag vergen...
  Is er geen donor dichter bij huis te vinden?

  sittardenaar@gmail.com

  BeantwoordenVerwijderen
 6. hallo,

  ik heb ook een vraag!
  ik ben een meid van 23 jaar,
  en ik wil heel graag een kind.
  alleen ik heb een vriendin.
  dus we zijn lesbisch.
  u bent precies wat we zoeken!!!
  aub wilt u ons helpen met onze droom om een kind groot te brengen?

  met vriendelijke groet M

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hallo Mariska (en Woef Spikey!),
  zoals ik al schreef: "Je kunt me beter even mailen over zoiets."
  Sittardenaar@gmail.com

  Ik ben wel alleen beschikbaar voor zuid- en midden-Limburg (NL).

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hallo,
  Ik ben een man en een lesbisch stel heeft aan mij gevraagd om zaad te doneren. Heel vleiend, toch?
  Het stel ken ik al. Het zijn geen vrienden, maar kennissen.
  Ik wil er goed over nadenken of ik het wel wil doen en ben benieuwd naar ervaringen van andere mannen.
  Zou je mij wat meer kunnen vertellen over hoe het is voor jou om vader te worden op deze manier?
  Groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hallo Anoniem,
  Helaas ben ik nog geen vader geworden. De eerste zwangerschap onlangs, eindigde in een miskraam na 3 weken...
  Het bericht dat ze zwanger was maakte me wel blij, want daar doe je het natuurlijk voor en ik heb geen eigen kinderen. Ik had er wel rekening mee gehouden dat het mis kon gaan, want bij een eerdere donor had zij ook een miskraam gehad.
  De klap was daardoor niet zo groot voor mij. Ik heb het er met die vrouw verder niet meer over gehad, ook omdat ze er toch mee zou stoppen omdat ze verhuist naar de andere kant van het land. Ze stuurde een mailtje en ik heb een mailtje terug gestuurd.

  Door kennissen gevraagd worden is wel vleiend, ja. Ik ben eraan begonnen om toch zelf iets van nakomelingen te hebben, dus feitelijk vooral eigenbelang, maar het is natuurlijk prachtig om zo anderen blij te maken. Ik hoop op 5 tot 10 kinderen, en dat ik met tenminste enkelen daarvan (of met de moeders) een leuk contact houd. De meeste moeders hebben daar geen behoefte aan of laten het anders van de wensen van het kind afhangen als het wat groter is. Voor hun is het vooral een praktisch probleem dat ze zaad nodig hebben, dus je kunt je wel eens als een melkboer voelen, die na een kopje koffie en een praatje zijn melk aflevert en weer vertrekt.

  Het lijkt me goed om een donorcontract te tekenen (voorbeelden staan op internet), en duidelijkheid te krijgen over of en welk contact je later nog hebt.
  Tenminste één teleurgestelde donor spuit tegenwoordig zijn gal op internet over het lesbische stel dat hij ooit geholpen heeft en hem daarna gelijk de deur wees, blijkbaar tegen de afspraken in. Geheel voorspelbaar is het niet: sommigen hebben er vrede mee, en bij anderen komen als er eenmaal een kindje is toch sterke vaderlijke gevoelens naar boven, ondanks eerdere afspraken.
  Ik kan dus ook nog niet met zekerheid zeggen hoe het voor mij zal zijn straks, maar het lijkt me enig om af en toe een kaartje of een foto te krijgen van een heel ver maar genetisch toch heel dichtbij "familielid".

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hai wil,
   Heel erg bedankt voor je Hulp en begrip destijds. Ik ben de vrouw van de miskraam. Zelf heb ik het er nog wel eens moeilijk mee. Ik heb het nadien niet opnieuw gedurfd. Ik ben blij te lezen voor jou de schok niet te groot was door ook mijn openheid daarin. Ik hoop dat je ondertussen al een of meerdere prachtige kinderen hebt mogen voortbrengen. Wat ik alle overwegende donoren kan zeggen is dat dit een onvoorstelbaar cadeau is voor de wens ouder (s)!
   Met goede contracten en duidelijke voorwaarden in wat je verwacht van de ander, zowel donor als wensouder en een goede klik kunnen je als donor iemand een gezin bieden. Iets wat ze zonder jouw hulp niet hadden kunnen krijgen!

   Verwijderen
  2. Bedankt voor je reactie!
   Ja, heel jammer dat het zo is gelopen toen. Je hebt wel twee prachtige kinderen, daarmee kun je je gelukkig prijzen.
   Ik heb uiteindelijk alleen via een kliniek twee kinderen voortgebracht, waarover ik dus verder niets weet. Dat voelt toch heel abstract. Ik hoop dat ik ooit nog eens contact met hen en hun moeder(s) krijg.

   Verwijderen
 10. Een beetje laat, maar een grapjas maakte opmerkingen over mijn reactie aan "spikey_mariska", dat ik misschien onterecht als hondennaam had geinterpreteerd. Excuses dan, maar het zij me vergeven: bijna iedere wensmoeder waarmee ik tot nu toe contact had, had honden of katten, en die sieren vaak ook hun profielen of nicknames. Vandaar de associatie..

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Je hebt een mooi uitgebreide blog moet ik zeggen.
  Ik ben wel benieuwd hoe je familie / vrienden er tegen aan kijken dat je mensen op deze manier helpt ?

  Zelf ben ik ook donor, maar dan meer aan de andere kant van het land, onlangs heb ik ook een blog gemaakt met wat info om mensen op weg te helpen.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hallo collega,
  Je 'blog' (het is niet echt een blog...) ziet er goed uit, complimenten! Ik zal hem bij mijn links toevoegen.
  Er blijkt alleen niet uit waar in het land je woont, dat lijkt me toch wel uitmaken op praktisch niveau? Reis je ook helemaal tot Heerlen? Van die kant krijg ik geregeld vragen.
  Mijn familie heb ik nog niets verteld. Vrienden en kennissen die het weten vinden het heel nobel van me, en dan benadruk ik steeds dat ik het ook wel voor mezelf doe (anders dan jij blijkbaar).
  Verder komen de voorwaarden die je geformuleerd hebt redelijk overeen met de mijne.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. dankje voor het compliment. Via de mail kreeg ik laatst ook al een leuke reactie van een wensmoeder over de info. Als het na en mailtje duidelijk is waar ongeveer, dat is wel prima denk ik, en zelf heb ik ook wel eens een aardige afstand afgelegd.

  Dat is wel fijn dat ze het nobel vinden. maar met fam is het misschien toch anders.. mensen die zelf met het probleem hebben uiten vaak heel veel waardering, wat wel heel mooi is.

  Bedankt voor de link in ieder geval en succes verder met je blog!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. hallo ik ben een man van 35 jaar woon in brabant en ik wil me zelf aanmelden als zaaddonor maar waar vint ik een dicht bijzijnde spermabank wie kan me hier mee helpen
  gr.peetje

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Hallo Peetje,
  http://www.geertgen.nl/ is de enige plek in (Noord-)Brabant bij mijn weten. Anders kom je in Utrecht (UMC) terecht.

  Groet en succes, Wil

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Beste Wil, ik ben van Stichting Donorkind en er is sinds 4 jaar een database voor donoren en donorkinderen. Hieruit komen dan matches met verwanten. Mocht u dit interessant vinden. Meer informatie kunt u vinden op:
  www.donorkind.nl
  https://www.facebook.com/StichtingDonorkind?fref=ts

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik wil me daar inderdaad nog aanmelden, maar mijn donorkinderen zijn nog erg jong, dus zullen voorlopig nog geen contact zoeken.

   Verwijderen