donderdag 5 mei 2011

Leeftijd en zwangerschapskansen

Ideaal plaatje?
 
 
De vuistregel voor vruchtbaarheid van vrouwen is dat 45 jaar ongeveer de grens is waarop vrouwen zwanger kunnen raken. Uiteraard is dit geen harde grens; vanaf je 28ste of zo begint de vruchtbaarheid al terug te lopen, maar een enkeling krijgt ook nog een kind na haar 45ste.
 
Vruchtbaarheidsklinieken houden 45 jaar doorgaans als grens aan, vaak ook voor mannelijke donoren (soms is dat 50 jaar). In principe kunnen mannen op hoge leeftijd nog kinderen verwekken, maar ook de spermakwaliteit en dus de kans op bevruchting neemt met de loop der jaren af.
 
Zelf heb ik tot nu toe ook 45 jaar als grens gehanteerd voor vrouwen die ik wil helpen om zwanger te worden, maar ik begin daarover te twijfelen, vooral omdat de resultaten tot nu toe tegenvielen, zelfs bij jongere vrouwen, en er toch wel vaker complicaties optraden. Ik wil eigenlijk geen wensmoeders afwijzen op grond van hun leeftijd, maar mijn tijd is vrij beperkt en ik ben natuurlijk toch ook gericht op succes. Vandaar dat ik wat feiten en statistieken heb opgezocht op internet.
 
Enkele willekeurige websites geven overigens al verschillende percentages, al is de tendens gelijk:
 
Freya schrijft:
 

"Hoe zit het met zwanger worden:

Na het 30e levensjaar neemt de vruchtbaarheid van de vrouw gestaag af. Heeft bijvoorbeeld een normaal vruchtbare vrouw op haar dertigste jaar iedere maand een kans van 20% om zwanger te worden, dan daalt deze kans op het 38e jaar naar 5% per cyclus. Dit betekent dus niet dat een vrouw van 38 jaar maar 5% kans heeft om überhaupt zwanger te worden, maar dat het 4 maal zo lang duurt voor ze zwanger is, het zou dus best één of drie jaar kunnen duren voor de op die leeftijd vaak snel gewenste zwangerschap tot stand komt.
Veel vrouwen op oudere leeftijd wenden zich dan ook (te) snel tot een vrouwenarts om via hulpmiddelen, als het stimuleren van de eierstokken of reageerbuisbaby's, zwanger te worden. De kans om op deze wijze sneller zwanger te worden neemt hiermee zeker toe, maar de kans op twee- of drielingzwangerschappen eveneens."

Verder zou de kans op een miskraam toenemen van 10% onder de 35 jaar naar 40% boven de 40 jaar, en is er iets grotere kans op afwijkingen zoals Down en op meerlingen.
 
 
Kindjeopkomst schrijft:
 
"Vruchtbaarheid
Het is echt geen fabel, hoe ouder je wordt, des te sterker je vruchtbaarheid afneemt. Niet alleen op de natuurlijke manier maar ook bij kunstmatige bevruchting. Bij vrouwen die op jongere leeftijd (tot 30 jaar) zwanger proberen te worden is de slaagkans ongeveer 25% om meteen zwanger te worden. Na bijvoorbeeld 3 maanden is dat 50%, 1 op de 2 vrouwen. Deze kansen zijn gehalveerd op je 35e, dus gezakt naar 25% en zelfs tot 10% wanneer je 40 bent. Dit wil niet zeggen dat het niet zal lukken. De kans is echter veel groter dat het langer zal duren.

Waarom minder vruchtbaar

Er kunnen vele oorzaken zijn van verminderde vruchtbaarheid. Het kan zijn dat de eicel en de zaadcel niet bij elkaar kunnen komen door bijvoorbeeld afsluiting van de eileiders of van de zaadleiders. Ook kan het zijn dat er een probleem is met de eicel of de zaadcel. Er komen bijvoorbeeld geen eicellen vrij doordat er geen eisprong is, of dat er geen, of te weinig zaadcellen zijn. In dat geval kan er dan wel maandelijks een eicel vrijkomen maar het kan zijn dat er met de eicel iets niet goed is waardoor er geen zwangerschap optreedt."

 
Ik heb inmiddels drie (letterlijk) vruchteloze pogingen achter de rug om vrouwen aan een kindje te helpen, en wil daarom voorlopig voorrang geven aan jongere vrouwen, tot circa 35 jaar.
 
Donor Wil
 
 

4 opmerkingen:

 1. Hoi Wil,

  begrijp de leeftijd aanpassing wel.
  Wel goed nieuws dat je nog donor wil zijn!
  Ik heb eerder e-mail contact met je (als ik zo vrij mag zijn..) gehad, vorig jaar namelijk. Toen was ik zo overspoeld met positieve reacties, dat ik niet wist welke donor ik zou moeten kiezen!
  Ben er een tijd mee gestopt, daar het toch een meer emotioneel beladen 'traject' is om te doorlopen; donor uitkiezen, afspreken, doneren en insemineren, afwachten...
  En had helaas de verkeerde prioriteiten gesteld aan donor. Nu besef ik heel goed dat een lange afstand tussen donor en bammer heel nadelig kan zijn, zelfs een reden om af te haken. Ook het werk en werktijden van een donor kan best in de weg zitten, wanneer in vruchtbare periode de donor voor werk bv. in het buitenland vertoeft!
  Dat werkt niet echt mee natuurlijk ;-)
  Enfin, je had in de laatste e-mail aangegeven dat ik weer iets van me kan laten horen wanneer het niet gelukt was...
  Ben even anoniem, daar ik liever weer een e- mail verstuur. Wilde eigenlijk alleen reageren op jouw geplaatst artikel ;-) What can I say?: ben nog steeds een kletskous, whaha!
  Hoop dat ik nog een beroep op je kan doen...oja; even voor de zekerheid, woonplaats en leeftijd telt mee:
  Woon op fietsafstand van Sittard
  Inmiddels een jaartje 'ouder', namelijk 29.

  Alvast bedankt,
  en tot snel (hopelijk)!
  Vriendelijke groetjes.... ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik weet het al. Op 24 augustus vorig jaar schreef je:
  "Hallo Wil,
  bedankt voor het aanbod.
  Wie weet tot later... ;-)"

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ja, klopt, in de e-mail daarvoor heb ik uitgelegd dat ik uit de vele reacties een keuze had gemaakt en de reden daarvoor en dat het een moeilijke beslissing was geweest.
  En daarop kreeg ik een reactie van jou, dat wanneer het niet gelukt mocht zijn, ik later weer contact met je mocht/kon opnemen.
  En daar heb ik vervolgens bovenstaand korte reactie op gegeven, klopt.
  Maar, hoe sta je daar tegenover?
  Gelukig, (althans, dat hoop ik)herken je me nog....

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Voor de overige lezers: we hebben verder via e-mail contact opgenomen.

  BeantwoordenVerwijderen